Rychloobslužná
jídelna  PROJN
Rychloobslužná
jídelna  PROJN
Polední rychloobslužná jídelna - OC LeRK, Brno-Židenice
Jídelna Projn
Rozvoz jídel

Látky vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost

Kyslík, který dýcháme, voda, kterou pijeme, jídlo, které jíme, to všechno jsou látky nezbytné pro život a jejich monopolním dodavatelem je stále příroda. Přesto se v naší syntetické sterilní civilizaci stále více rozmáhají alergie a nesnášenlivost vůči nejrůznějším přírodním produktům. Ačkoliv je většina zdravotních potíží bezpochyby vyvolána umělými barvivy, stabilizátory, emulgátory a jinými náhražkami převážně ropného původu, v seznamu alergenů, který sestavili úředníci Evropské Unie, tyto látky nenajdeme. Tento seznam, uvedený níže, obsahuje s výjimkou oxidu siřičitého a siřičitanů jen přírodní produkty.

Alergeny v potravinách se nejprve zabývala směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES ze dne 20.března 2000 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin, jejich obchodní úpravy a související reklamy. Tato směrnice pak byla s platností od 13.12.2014 nahrazena nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebi­telům ze dne 25.října 2011.

Do českého právního řádu se toto nařízení Evropského parlamentu promítlo prostřednictvím vyhlášky 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků. Problematikou alergenů se v tomto dokumentu zabývá § 8 odstavec 10 a seznam alergenů je pak uveden v příloze č.1. Uvedené předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti a představují tak nebezpečí pro zdraví.


Seznam alergenních složek

Běžné alergie mohou vyvolat prakticky všechny potraviny, ale Evropská Unie specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativ­nímu označení. Toto je jejich přehled:


1

Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:

a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (*);
b) maltodextrinů na bázi pšenice (*);
c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.

(*) ...a výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.

2

Korýši a výrobky nich.

3

Vejce a výrobky z nich.

4

Ryby a výrobky z nich, kromě:

a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína.

5

Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich.

6

Sójové boby a výrobky z nich, kromě:

a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*);

b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu,
přírodního d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;

c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;

d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji.

(*) ...a výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.

7

Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:

a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
b) lacitolu.

8

Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.

9

Celer a výrobky z něj.

10

Hořčice a výrobky z ní.

11

Sezamová semena a výrobky z nich.

12

Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce.

13

Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.

14

Měkkýši a výrobky z nich.

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát nebo aromatické byliny, ale ty se nijak neznačí. Různé druhy alergií postihují až 30% populace a není na ně žádný lék. Každý člověk si musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat. Jedině voda snad není alergenní.

Nabídka kávy

lahodné nápoje
z čerstvě mleté kávy

udírny Bradley
PROJN © 2011-2017
Jídelna PROJN|Společnost PROJN|Rozvoz jídel|Facebook|Odkazy a Symboly|Udírny Bradley